Erasmus+

afisa Erasmus 2023 1 576x1024 - Erasmus+

Το σχολείο μας,  συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «DI.S.T.AN.C.E: A Digital Tool for Teaching Science and Coding in Distance Education» για τα έτη 2021-2023, μαζί με σχολεία και οργανισμούς από την Ισπανία, την Τουρκία, την Εσθονία και την Ιταλία. Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο την εμβάθυνση στην στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθημάτων θετικών επιστημών καθώς κα τη διδασκαλία του κώδικα και της ρομποτικής.

Στις 3-5  Μαΐου  2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τελευταία  συνάντηση του προγράμματος στο σχολείο μας, στην οποία έλαβαν μέρος δώδεκα καθηγητές από τις συμμετέχουσες χώρες. Κατά την συνάντηση αυτή έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και παρουσιάστηκαν τα  δύο εκπαιδευτικά προϊόντα που δημιουργήθηκαν:

  • World of Science against CoVID-Educational game
  • Virtual Science and Robotics Laboratory

Ελπίζουμε ότι αυτά τα εκπαιδευτικά εργαλεία θα συνεισφέρουν στη διδασκαλία των μαθημάτων θετικών επιστημών και τεχνολογίας.Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες  που αποκτήσαμε όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύτιμες!

 

FINAL LOGO

Το σχολείο μας συμμετείχε για τα σχολικά έτη 2014-2016 στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ KA2 με τίτλο Υouth of Europe connect to a “Right” net. Στη σύμπραξη συμμετέχουν 8 σχολεία από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα). Στόχος του είναι η δημιουργία, ανταλλαγή και διάδοση καλών πρακτικών για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://rightnet.eu/

Erasmus Logo  edited1 724x1024 - Erasmus+

Το σχολείο μας επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Cultures Diversity, One Europe» για τα έτη 2018-2021, μαζί με σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία , τη Σλοβακία και τη Λετονία. Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο την εμβάθυνση στην γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό όλων των συμμετεχουσών χωρών μέσα από ποικίλες δράσεις και την ανάδειξη των κοινών στοιχείων που μας ενώνουν ως λαούς.

Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2018, με την συνάντηση στην συντονίστρια χώρα του προγράμματος Ισπανία. Η διευθύντριά μας κ. Σακαρέλλου Ευθυμία, μαζί με την καθηγήτρια κ. Γκόγκα Δήμητρα συμμετείχαν στις συνεννοήσεις για τις δράσεις του πρώτου έτους του προγράμματος.

Κατά το επόμενο διάστημα, σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακολούθησε η διαδικασία για την επιλογή του logo του προγράμματος. Κάθε χώρα σχεδίασε τη δική της πρόταση. Όλες οι προτάσεις ανέβηκαν στο instagram και μετά από ψηφοφορία επελέγη η ελληνική!

Στη συνέχεια η κάθε χώρα δούλεψε πάνω στα σχέδια εργασίας, τα οποία είχαν καθοριστεί για την πρώτη συνάντηση στην Λετονία. Ασχοληθήκαμε με την κατασκευή του δέντρου των γλωσσών, με στόχο την ανάδειξη των κοινών ριζών των ευρωπαϊκών γλωσσών. Μελετήσαμε επίσης την ιστορία κάθε χώρας, επιλέξαμε για παρουσίαση έναν μύθο από κάθε χώρα και προβάλλαμε σημαντικές προσωπικότητες, που συνέβαλαν στον πολιτισμό καθεμιάς, αλλά και συνολικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τέλος, η ελληνική ομάδα ανέλαβε να διδάξει τις υπόλοιπες τα σχετικά με το αρχαίο δράμα, καθώς και να προτείνει το έργο που επρόκειτο να παρουσιαστεί κατά την δεύτερη συνάντηση στην Σλοβακία. Επιλέξαμε την Αντιγόνη του Σοφοκλή και την χωρίσαμε σε πέντε μέρη, ώστε κάθε χώρα να παρουσιάσει το δικό της μέρος στη γλώσσα της!

Στις 9-16 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε  η 1η συνάντηση του προγράμματος στη Γιέλγκαβα της Λετονίας, στην οποία έλαβαν μέρος οκτώ μαθητές μας, με τη συνοδεία των καθηγητριών Λάμπρου Ευφροσύνης και Παρασκευοπούλου Αικατερίνης.  Κατά την συνάντηση αυτή καθηγητές και μαθητές από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία εργάστηκαν από κοινού σε ομάδες δημιουργώντας παρουσιάσεις, αφίσες και βίντεο και προγραμματίζοντας τις δράσεις της επόμενης συνάντησης. Παράλληλα ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της χώρας.

Ας παρακολουθήσουμε κάποιες στιγμές της συνάντησης αυτής…

Στη συνέχεια, και στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι την συνάντηση στη Σλοβακία, η κάθε χώρα προχώρησε στην εργασία πάνω στις δράσεις που καθορίστηκαν για την δεύτερη συνάντηση στη Σλοβακία. Οι ελληνικές ομάδες είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν τις μεταβολές των ελληνικών συνόρων μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, την θέση της Ελλάδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα γεγονότα του Εμφυλίου, τον πόλεμο στα Βαλκάνια κατά την δεκαετία του 1990, καθώς και ένα πρόβλημα από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αυτό της ανεργίας. Κοντά σε αυτά, αναλάβαμε την κατασκευή αφίσας για την δράση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού και βέβαια, προετοιμάσαμε τα κομμάτια της Αντιγόνης, που είχαμε αναλάβει!

Στις 7-14 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε  η 2η συνάντηση του προγράμματος στο Πούχοβ της Σλοβακίας, στην οποία έλαβαν μέρος οκτώ μαθητές μας, με τη συνοδεία των καθηγητριών Αβαγιάννη Βενετίας, Βυσσινή Δέσποινας και Λεβεντοπούλου Άννας. Όπως σε κάθε συνάντηση στα προγράμματα Erasmus+, έτσι και σε αυτήν παρουσιάστηκαν όλα τα προγραμματισμένα θέματα, όπως οι μεταβολές των συνόρων των αντίστοιχων χωρών, εμπόλεμες ζώνες στα Βαλκάνια, για τις οποίες είχαμε και μια σημαντική παρουσίαση από έναν ειδικό στο θέμα καθηγητή πανεπιστημίου, και κυρίως οι μαθητές εργάστηκαν και τελικά παρουσίασαν για πρώτη φορά την τραγωδία Αντιγόνη σε πέντε διαφορετικές γλώσσες με αγγλικούς υποτίτλους. Σημαντική ήταν, εκτός από την ξενάγηση στη χώρα, η παρακολούθηση της παράστασης της Αντιγόνης από το Σύγχρονο Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας, ασφαλώς στα σλοβακικά!

Στις 10-15 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του προγράμματος στο Calatayud της Ισπανίας, στην οποία έλαβαν μέρος οκτώ μαθητές μας, με τη συνοδεία των καθηγητριών Καλαματιανού Αγγελικής και Λάμπρου Ευφροσύνης. Κατά την συνάντηση αυτή καθηγητές και μαθητές από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία εργάστηκαν από κοινού σε ομάδες δημιουργώντας παρουσιάσεις, αφίσες και βίντεο. Παράλληλα ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση