ERASMUS KA1 – Κινητικότητα εκπαιδευτικών

Το καλοκαίρι, Ιούλιο Αύγουστο του 2019, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους+ ΚΑ1, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο κινητικότητες στις οποίες συμμετείχαν τρεις καθηγητές του σχολείου μας.

Η πρώτη αφορούσε το πρόγραμμα  «Interactive teaching – Using educational games and new technology in order to enhance learners` motivation» που έλαβε χώρα στο Όσλο Νορβηγίας 8-14 Ιουλίου. Στόχος του ήταν να συμπληρωθούν οι παραδοσιακοί τρόποι διδασκαλίας με καινοτόμες διαδραστικές μεθόδους και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Μετακινήθηκαν δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Αβαγιάννη Βενετία ΠΕ03(μαθηματικός) και Λεβεντοπούλου Άννα ΠΕ02(φιλόλογος). Στην επιμόρφωση συμμετείχαν 24 εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διαφόρων ειδικοτήτων από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το σεμινάριο έδινε έμφαση στα εργαλεία Web 2.0 και στην εφαρμογή τους στην τάξη. Παράλληλα, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση καινοτόμων τρόπων – παιχνιδιών με βιωματική μάθηση, προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους μαθητές ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στη διαδικασία του μαθήματος. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πόσο σπουδαίο ήταν το ότι ήρθαμε σε επαφή με νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την Ευρωπαϊκή μας συνείδηση.

Eruditus Oslo - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών Eruditus team - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών

Eruditus game - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών

 

Η δεύτερη κινητικότητα που αφορούσε το πρόγραμμα In Search of the Sunset: The Azores, έλαβε χώρα μεταξύ 29/7/2019 και 3/8/2019 σε τρία νησιά του συμπλέγματος των Αζορών ( Terceira, Faial και  Pico) και σε αυτήν συμμετείχε ο εκπαιδευτικός ΠΕ04(βιολόγος) του σχολείου μας Γραμματάς Μιχάλης. Περιλάμβανε σε καθημερινή βάση περιηγήσεις – ξεναγήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς επίσης ομαδικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις με εμπνευστές και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Και στα τρία νησιά που επισκεφτήκαμε ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι πολύχρωμες ορτανσίες καθώς και οι αγελάδες που έβοσκαν πολυάριθμες παντού. Είχαμε επιπλέον την ιδιαίτερη τύχη να παρευρεθούμε σε παραδοσιακές ταυρομαχίες δρόμου και, κυρίως, να παρακολουθήσουμε μπαλενοφόρες φάλαινες στον Ατλαντικό ωκεανό.

Όσον αφορά, εξάλλου, τις εκπαιδευτικές περιηγήσεις , επισκεφτήκαμε πληθώρα εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών, όπως μοναδικούς κρατήρες ηφαιστείων, θερμές πηγές και ηφαιστειακά σπήλαια, ενώ ξεναγηθήκαμε σε αρκετά μουσεία όπου είδαμε, μεταξύ των άλλων, εκπληκτικά χειροτεχνήματα πάνω σε οστά και δόντια φαλαινών, αλλά και εκθέματα που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση των πάλαι ποτέ φαλαινοθηρών. Τέλος, δεν παραλείψαμε να περιηγηθούμε στην ιστορική πόλη Angra do Heroismo και συγκεκριμένα, στη βιβλιοθήκη της, όπου εκτίθενται εντυπωσιακά κεραμικά πλακίδια, καθώς και στα ενδιαφέροντα κάστρα της.

2 - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών Ηφαίστειο - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών .jpg - ERASMUS KA1 - Κινητικότητα εκπαιδευτικών