Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ – 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο πρώτος σχολικός περίπατος της χρονιάς στο Λαύριο !!!

Η ονομασία Λαύρ(ε)ιο προέρχεται από το λαύρα, λαύρη που σημαίνει τη στενωπό, πέρασμα, τη στοά, τον υπόγειο στενό διάδρομο, τη μεταλλευτική στοά. Για το Λαύριο έχουν αναφέρει πολλοί αρχαίοι συγγραφείς μεταξύ των οποίων, κατ΄ αλφαβητική σειρά, οι: Αισχίνης, Αισχύλος, Αριστοτέλης, Αριστοφάνης, Δημοσθένης, Διόδωρος Σικελιώτης, Θουκυδίδης, Λυσίας, Ξενοφών, Πλίνιος, Πολύαινος, Στράβων, Υπερείδης κ.ά.

Από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. η Αθήνα, χρησιμοποιώντας Άργυρο από τα μεταλλεία Λαυρίου, έκοψε ασημένια νομίσματα, τις περίφημες “λαυρεωτικές γλαύκες”.

Την εποχή του Πεισίστρατου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην εκμετάλευση των μεταλλείων και τα έσοδα διατέθηκαν για δημόσια έργα.
Με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που πραγματοποιήθηκαν μετά την πτώση της τυρανίδας τα μεταλλεία κρατικοποιήθηκαν. Μετά την μάχη του Μαραθώνα, ο Θεμιστοκλής έπεισε τους Αθηναίους να διαθέσουν το εισόδημα που προερχόταν από τα ορυχεία για την κατασκευή πλοίων. Έτσι, θέσπισε την θεμελίωση του Αθηναϊκού πολεμικού ναυτικού και κατέστησε δυνατή την νίκη στην ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στο λιμάνι του  !!!!!

L3 300x225 - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 L1 225x300 - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 L2 300x225 - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017