• «S.E.L.F.Y.» Erasmus+ 2016- Ένας χρόνος προγράμματος

  1η  Συνάντηση στη Ρουμανία

  Το εναρκτήριο ταξίδι του προγράμματος Erasmus plus με τίτλο SELFY έγινε στη Ρουμανία στις 30 Νοέμβρη. Ταξιδέψαμε τέσσερις μαθητές της τρίτης Λυκείου και η εμπειρία αυτή μας έμεινε αξέχαστη. Το θέμα του προγράμματος αυτού είναι περιβαλλοντικό, πως θα σώσουμε τη ζωή του  πλανήτη μας  για τους νέους ανθρώπους.  Στο συγκεκριμένο ταξίδι, αρχικά πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες  με στόχο την γνωριμία των μαθητών από τις ομάδες  των σχολείων που συμμετείχαν. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι εργασίες με θέμα την δημιουργία του κόσμου από άποψη θρησκείας και από άποψη μυθολογίας των διαφορετικών πολιτισμών των παιδιών που συναντήθηκαν εκεί. Επίσης, παρουσιάστηκαν εργασίες που αναφέρονταν στη σχέση της επιστήμης με τα διάφορα θέματα που απασχολούν τη ζωή μας.

  Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν εκδρομές σε φυσικά τοπία της Ρουμανίας όπως, στη λίμνη Lacul Rosu και σε ένα εθνικό δρυμό της περιοχής αλλά και στο γνωστό Πανεπιστήμιο Φυσικών Επιστημών του Ιάσιου όπου παρακολουθήσαμε διαλέξεις καθηγητών για τη δημιουργία του σύμπαντος.

  Πέραν του εκπαιδευτικού πλαισίου του προγράμματος, όμως, μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε μια ξένη χώρα με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος, να έρθουμε σε επαφή με μαθητές από άλλες  χώρες, να ανταλλάξουμε απόψεις και πολιτισμικά στοιχεία και φυσικά να αναπτύξουμε δεσμούς φιλίας. Κλείνοντας, με βάση αυτή την εμπειρία μας, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή σχολείων στα προγράμματα Erasmus plus + καθώς προσφέρουν μόρφωση και γνώσεις μέσω ευχάριστων εργασιών, ταξιδιών και επαφή με διαφορετικούς λαούς.

  Ρουμανία 1 Ρουμανία 2

   

  2η  Συνάντηση στην Ελλάδα

  Το σχολείο μας συμμετείχε στο  περιβαλλοντικό  πρόγραμμα ERASMUS + S.E.L.F.Y(Save Earth?s Life For Youth)  και είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την 2η συνάντηση   που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα  από  τις 24/1/16 μέχρι τις 29/1/16.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι εργασίες όλων τον ομάδων σχετικά με το περιβάλλον.  Επισκεφθήκαμε το κέντρο της Αθήνας , το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο,  τον Παρθενώνα , το μουσείο της Ακρόπολης  και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρακολούθηση προβολής στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε σχέση με την ζωή σε άλλους  πλανήτες και σύμπαντα. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τρείς παρουσιάσεις  από ειδικούς επιστήμονες. Στο τέλος  της 2ης συνάντησης πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στο προαύλιο  χώρο του σχολείου μας  από όλα τα μέλη του προγράμματος.

  Ελλάδα 1 Ελλάδα 2

  3η  Συνάντηση στην Τουρκία

  Περάσαμε Τέλεια!

  Πρέπει να πω, πως έχει περάσει κάμποσος καιρός από τότε που κάναμε το ταξίδι στην Τουρκία.

  Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ξεθωριάσει στο μυαλό μας, όλες αυτές οι περιπέτειες που ζήσαμε εκεί.

  Δεν μπορώ να πω.. όλες οι μέρες ήταν καταπληκτικές! Κάτι που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα  στο ταξίδι

  ήταν η ιδιαιτερότητα κάθε πολιτισμού και η διαφορετικότητα ιδίως του πολιτισμού των ανατολικών χωρών, γενικά, από τον δικό μας.  🙂

  Δεν μπορώ να πω πως γνωρίσαμε σε βάθος την ιστορία του πολιτισμού τους, αλλά καταλάβαμε

  πως λειτουργεί το κάθε μέλος σε μια οικογένεια και την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ

   των μελών. Μπορώ να πω, ότι όλοι μας κάναμε φίλους και δημιουργήσαμε σχέσεις στην Τουρκία

  που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχάσουμε.

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπόρεσα και είχα αυτή την καταπληκτική εμπειρία με τόσο υπέροχους ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ ακόμη περισσότερο μετά το ταξίδι και δεν θα ήθελα να αντικαταστήσω κανέναν από αυτούς.

  Γενικά και κλείνοντας δεν θα άλλαζα τίποτα από το όλο… ταξίδι. Καλά. Εκτός από το πολύ περπάτημα.

  Καλά. Και τη ζέστη.

  Τουρκία 1 Τουρκία 2

   

  4η  Συνάντηση στη Λετονία.

  Το ταξίδι στη Λετονία….. τι να πρωτοπεριγράψουμε; τις εμπειρίες μας; Τους ανθρώπους που γνωρίσαμε; Ή τα μέρη που επισκεφτήκαμε; Τα συναισθήματα και οι εικόνες είναι πεντακάθαρες ακόμη στο μυαλό και στη καρδιά μας παρά τον καιρό που έχει περάσει. Οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά που γνωρίσαμε και μας φιλοξένησαν ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι και μας έκαναν αμέσως να προσαρμοστούμε στις συνθήκες και στη κουλτούρα της νέας χώρας που είχαμε επισκεφτεί. Επίσης, είχαμε πολλές ευκαιρίες να γίνουμε και εμείς κομμάτι μιας μεγάλης πολυπολιτισμικής παρέας συνομήλικων μας. Γνωρίσαμε τις διαφορές μεταξύ οχτώ διαφορετικών χωρών αλλά και τις ομοιότητες που όπως διαπιστώσαμε ήταν πολύ περισσότερες. Επίσης τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν μας έμαθαν παραδοσιακούς χορούς με τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται από μικρή ηλικία. Επίσης, είδαμε πόσο σημαντικό κομμάτι αποτελεί η φύση στη ζωή και τη κουλτούρα των Λετονών καθώς παρακολουθήσαμε μικρές τελετές που τελούνταν για το καλωσόρισμα του καλοκαιριού. Τέλος δύο από εμάς είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε στην εστία του σχολειού επειδή τα σπίτια των παιδιών ήταν αρκετά μακριά και πάλι ,όμως, ήταν μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

  Μέσα από το πρόγραμμα ,όμως,  όχι απλώς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους αλλά και να μάθουμε από αυτούς το ρόλο του περιβάλλοντος στη ζωή μας.
  Μπορεί να μην μας έδειξαν μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους όπως όλοι μας συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε στα ταξίδια μας στο εξωτερικό αλλά μας ξενάγησαν στο δικό τους μεγάλο μουσείο που είναι η φύση. Ακολουθήσαμε χάρτες που μας οδήγησαν σε πανέμορφες λίμνες και μονοπάτια με καταρράκτες. Μάθαμε την αξία της αναδάσωσης η οποία αποτελεί ανάσα ζωής για τον πλανήτη μας. Περπατήσαμε και απολαύσαμε την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τραβήξαμε κουπί για να απολαύσουμε τα επιτεύγματα της φύσης, που συνήθως τα θεωρούμε δεδομένα και δεν τους φερόμαστε όπως πραγματικά αξίζουν, και παρά την κούραση στο τέλος η αίσθηση της συναισθηματικής και πνευματικής πληρότητας που νιώθαμε επισκίαζε τα πάντα.  Μάθαμε επίσης τι θα πει πραγματικά οικολογικό σπίτι και όχι αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας με τα φωτοβολταϊκά ή με το φυσικό αέριο αλλά το να ζεις με αυτά που σου προσφέρει η φύση που πρωταρχικός στόχος είναι να τη σέβεσαι ώστε να υπάρχει μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης. Όμως, αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι οι Λετονοί όχι μόνο μας έλεγαν μέσα από ψυχρά σλάιντ τι είναι οικολογικό σπίτι ή πώς θα προστατέψουμε τα εθνικά μας πάρκα, αντιθέτως μας αποδείκνυαν καθημερινά και έμπρακτα τι θα πει σέβομαι και προστατεύω το περιβάλλον με βασικότερο παράδειγμα ότι τα πάντα ήταν πεντακάθαρα και δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπιδάκι στο δρόμο παρά τον μικρό αριθμό κάδων που υπήρχαν στη πόλη που επισκεφτήκαμε. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα και εμείς σαν χώρα να πάρουμε ένα μάθημα οικολογίας που το συχνότερο θέαμα που βλέπουμε στις γειτονιές είναι άδειοι κάδοι και τα σκουπίδια γύρω από αυτούς;

  Photo Latvia 1 Photo Latvia 2

   

  Saint Andr? / La R?union  3-7 Σεπτεμβρίου 2016

  Σε αυτό το μικρό εξωτικό νησί, στον Ινδικό Ωκεανό, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του προγράμματος μας S.E.L.F.Y.

  Ήταν μια συνάντηση μεταξύ των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος με κύριο στόχο την αξιολόγηση της έως τώρα πορείας του και  πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο Sarda Garriga High School που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Επίσης, συζητήθηκαν οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του δεύτερου χρόνου του προγράμματος και έγιναν προτάσεις για την βέλτιστη επίτευξη των στόχων του.

  Στο καταπράσινο αυτό νησί δίνουν μεγάλη έμφαση στη προστασία της πανίδας και της χλωρίδας. Ο δήμαρχος της πόλης, που με μεγάλη χαρά μας υποδέχθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, μας ενημέρωσε για το μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στη πόλη του με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ενθουσιασμένος μας παρουσίασε ένα μεγάλο έργο που ήδη έχει ξεκινήσει, την επεξεργασία του θαλασσινού νερού, ώστε αυτό να μετατραπεί σε πόσιμο και να υδροδοτήσει όλο το νησί.

  Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης, όπου ενημερωθήκαμε και για την χρήση του σακχαροκάλαμου στην παραγωγή ενέργειας, το κέντρο ανακύκλωσης της πόλης αυτής, το κέντρο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, το βοτανικό κήπο και το εθνικό πάρκο που είναι κληρονομία της UNESCO. Μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη σ? ένα από τα δύο ενεργά ηφαίστεια του νησιού, το Piton de la Fournaise, το οποίο είναι ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι λίγες μέρες μετά την επίσκεψη μας σε αυτό, στις 12/09/2016, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι  της νήσου Ρεϋνιόν είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου. Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη του ηφαιστείου από τις αρχές του έτους. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

  Reunion 1 Reunion 2